July 24 2014 07:43:11

PROGRAM PERMATA
bullet.gif Posted by admin on July 12 2009 00:01:13
ABSTRAK

Dalam usaha mencapai visi Panitia Bahasa Melayu yang meletakkan sasaran agar semua pelajar Sekolah Menengah Sains Muar yang mengambil mata pelajaran Bahasa Melayu dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia mendapat 1A Program Permata dicadangkan agar setiap pelajar akan dinilai berdasarkan keputusan Mata Pelajaran Bahasa Melayu dalam peperiksaan Percubaan Pertama SPM dan kemudiannya digredkan mengikut warna berdasarkan pencapaian dalam peperiksaan tersebut. Warna HIJAU membuktikan bahawa pelajar tersebut telah MELEPASI PIAWAI yang ditetapkan iaitu 1A, warna MERAH pula menunjukkan bahawa pelajar tersebut memperoleh GAGAL MELEPASI PIAWAI yang ditetapkan iaitu 1A dan pelajar tersebut ialah pelajar yang memperoleh 2A, 3B, 4B, 5C, 6C, 7D, 8E, dan 9G. Penukaran gred warna hanya boleh dilakukan selepas pelajar-pelajar melepasi piawai yang ditetapkan dalam peperiksaan Percubaan Kedua SPM. Melalui penggredan calon ini, harapan untuk mencapai visi panitia dan sasaran Unit Sekolah Berasrama Penuh Kementerian Pelajaran yang meletakkan sasaran 100% pelajar mendapat gred 1A untuk mata pelajaran Bahasa Melayu dalam peperiksaan SPM akan terlaksana pada waktu terdekat.

PENGENALAN

Belum pernah walau sekalipun apabila keputusan Sijil Pelajaran Malaysia diumumkan, SM Sains Muar mendapat gred 1A dalam mata pelajaran Bahasa Melayu kecuali keputusan peperiksaan SPM 2008 iaitu hanya baki 7 orang sahaja yang tidak berjaya mendapat 1A.
Berdasarkan situasi ini, Panitia Bahasa Melayu telah mengambil langkah untuk memperkenalkan Program Permata bagi tujuan untuk memberikan dorongan, motivasi dan cabaran kepada calon pelajar pada tahun ini. Pelbagai usaha akan dijalankan sepanjang tahun seperti program gempur, program kecemerlangan, program semasa cuti sekolah, program Pendita Zaaba dan sebagainya. Program Permata bukanlah program berbentuk akademik tetapi lebih kepada dorongan motivasi dan kesiapsiagaan pelajar seiring dengan program-program yang lain untuk mencapai matlamat mendapatkan 1A dalam subjek Bahasa Melayu.

RASIONAL

Program Permata dlaksanakan sebagai program tambahan selain program akademik kepada pelajar-pelajar. Mereka telah mendapat latihan yang secukupnya tetapi mungkin kurang daripada aspek motivasi berbentuk cabaran. Gabungan antara program akademik dan motivasi berbentuk cabaran ini diharapkan akan saling melengkapi dan semua pelajar mendapat 1A dalam mata pelajaran Bahasa Melayu akan dapat direalisasikan. Usaha ini juga selaras dengan sasaran Unit Sekolah Berasrama Penuh yang mengkehendaki pelajar yang mengambil subjek Bahasa Melayu mendapat gred A.

OBJEKTIF

1. Memastikan calon mendapat keputusan 1A dalam SPM 2009.

2. Menggerakkan calon-calon SPM 2009 untuk meningkatkan pencapaian cemerlang dan memaksimumkan usaha dalam subjek Bahasa Melayu peringkat SPM.

3. Menggerakkan guru-guru subjek Bahasa Melayu untuk memaksimumkan usaha bagi mengingatkan pencapaian cemerlang mata pelajaran Bahasa Melayu.

PELAKSANAAN

1. Keputusan peperiksaan Pertengahan Tahun calon SPM 2009 dianalisis.

2. Calon SPM 2009 yang mendapat Gred 1A diberikan lencana Hijau. Calon SPM 2009 yang memperoleh Gred 2A, 3B, 4B, 5C, 6C, 7D, 8E, 9G diberikan lencana Merah dan dianggap sebagai tidak mencapai piawai panitia Bahasa Melayu SM Sains Muar.

3. Pemakaian lencana bermula dari Hari Pengisytiharan pada 13 Julai 2009 sehingga peperiksaan SPM pada Rabu, 18 November 2009.
SEKOLAH MENENGAH SAINS MUAR, TANJUNG AGAS,
84009, LEDANG, JOHOR.

TEL.NO.: 06-9523181
FAX NO.: 06-9536693